Breast Unit
Bij Clínica Tambre geven we u toegang tot onze Breast Unit en een uitgebreid aanbod van diensten voor borstgerelateerde ziekten – met bijzondere nadruk op borstkanker -. Deze eenheid wordt geleid door één van de meest prestigieuze gynaecologen in dit specialisme, Dr. Román Santamaría, is opgeleidt en ervaring heeft in:

De Breast Unit is uitgerust met de meest geavanceerde technologie op het gebied van diagnostische tests. Wij bieden gespecialiseerde behandelingen, aangepast uw persoonlijke situatie.
Clínica Tambre houdt zich al jaren bezig met de zorg voor de gezondheid van vrouwen en met de preventie en vroegtijdige opsporing van borstkanker, wat cruciaal is voor de garantie van een hogere overlevingskans van de patiënt.
Vergeet niet om u jaarlijks te laten controleren.
We zijn hier om te helpen.
Informatie en vragen over borstkanker
Wat is een borsttumor?
Een borsttumor ontstaat wanneer cellen uit de borstklier ongecontroleerd en ongeorganiseerd groeien, wat leidt tot de vorming van een massa die verandert in een (goedaardige of kwaadaardige) tumor. Goedaardige tumoren zijn niet kankerachtig. Bij kwaadaardige tumoren (kanker) kunnen kankercellen het weefsel van andere organen binnendringen en vernietigen.
Soorten borstkanker
- Ductaal Carcinoom: dit begint in de kanalen die de melk van de borst naar de tepel voeren (de meeste tumoren behoren tot dit type kanker).
- Lobulair Carcinoom: dit begint in de kwabben of de gebieden die melk produceren.
Veel tumoren zijn echter ook gevoelig voor oestrogeenhormonen, die tumorgroei veroorzaken. In andere gevallen (hoewel beide omstandigheden kunnen samenvallen) hebben bepaalde tumoren cellen met te veel kopieën van het HER2-gen, waardoor ze zich snel vermenigvuldigen. Dit verslechtert hun reactie op chemotherapie.
Kan borstkanker worden voorkomen?
Een borsttumor kan niet worden voorkomen, maar wel in een vroeg stadium worden opgespoord. Vandaar dat het zeer belangrijk is aanbevelingen voor het vroegtijdig opsporen van kanker strikt op te volgen. Vroegtijdige opsporing van borstkanker verhoogt de kans op behandeling en genezing aanzienlijk.
Wordt het alleen gedetecteerd door middel van mammografie?
Tegenwoordig is een mammografie de beste methode om borstkanker op te sporen. Het is waar dat voor jonge vrouwen de resultaten van mammografieën soms moeilijk te interpreteren zijn vanwege de hoeveelheid en de dichtheid van hun borstweefsel. In dergelijke gevallen kunnen andere technieken, zoals nucleaire magnetische resonantie, worden gebruikt. Een echografie kan een tumor opsporen, maar is minder effectief dan een van de andere technieken.
Wanneer het vermoeden bestaat dat een patiënt borstkanker heeft, kan een fijne naaldaspiratie (FNA) worden uitgevoerd om borstweefselcellen te extraheren en te analyseren, wat nuttige informatie kan opleveren over de aanwezigheid van kanker. Maar een borstbiopsie is de beste manier om te bepalen of er al dan niet sprake is van kanker.
Loop ik risico?
Borsttumoren komen het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar, hoewel het waar is dat ze steeds vaker worden ontdekt bij jongere vrouwen, vanaf 30 jaar.
Aan de andere kant neemt de kans toe dat een vrouw borstkanker krijgt als haar moeder, zus of dochter het heeft gehad. Maar slechts 10% van de tumoren is erfelijk.
Voeding en levensstijl hebben een vergelijkbare invloed op de vorming van dit soort tumoren: ongezonde gewoontes en levensstijlen leiden tot een hoger risico.
Neemt de frequentie van de ziekte toe?
In absolute termen wel, maar dit is waarschijnlijk te wijten aan de vroege detectiecampagnes die het aantal gediagnosticeerde vrouwen verhogen.
Als ik de diagnose borstkanker krijg, moet ik me dan laten opereren?
De behandeling zal altijd afhankelijk zijn van het type tumor en de mate waarin deze is uitgezaaid. Voor de meeste tumoren is de eerste optie een operatie, maar in sommige gevallen wordt eerst chemotherapie (neoadjuvante chemotherapie) gebruikt om de tumor te verkleinen, gevolgd door een minder ingrijpende operatie.
Moet ik mijn borst laten amputeren?
Bij een borsttumoroperatie kan ofwel de hele borst worden verwijderd (mastectomie) ofwel alleen de tumor. Dit is afhankelijk van het stadium en de grootte van de tumor en de leeftijd en algemene gezondheid van de vrouw. In de meeste gevallen kan de borst tegenwoordig echter behouden blijven.
Vroegtijdige opsporing van tumoren maakt een borstsparende operatie gemakkelijker (verwijdering van de tumor met behoud van het grootste deel van het borstweefsel). Maar het zal altijd essentieel zijn om (met een biopsie) na te gaan of er tumorcellen in de oksellymfklieren zitten en deze te verwijderen. Tegenwoordig is er een procedure die sentinel lymfeklierbiopsie wordt genoemd, die bestaat uit het verwijderen van een enkele lymfeklier om te zien of de kanker is uitgezaaid naar de oksellymfklieren. Als deze klier tumorcellen heeft, worden de axillaire lymfeklieren verwijderd; zo niet, dan zal het niet nodig zijn en worden axillaire chirurgie en de bijwerkingen vermeden.
Wanneer een mastectomie nodig is, moet een borstreconstructie worden uitgevoerd, hetzij na de verwijdering, hetzij op een later tijdstip.
Moet ik chemotherapie of radiotherapie volgen?
De behandeling na de operatie is afhankelijk van de kenmerken van elke tumor.
Wat zijn de bijwerkingen van chemotherapie?
Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn haaruitval, verlies van eetlust, misselijkheid, braken, diarree, constipatie of veranderingen in het mondslijmvlies. De meeste van deze bijwerkingen verdwijnen geleidelijk aan na afloop van de behandeling. Patiënten kunnen ook permanente complicaties ervaren zoals een voortijdige menopauze of onvruchtbaarheid.
Wat is de nasleep van een operatie?
Het hangt allemaal af van het soort ingreep. Andere complicaties zijn seroma’s (opbouw van vloeistof), infecties en abcessen. Maar de ernstigste bijwerking is lymfoedeem, een zwelling van de arm die wordt veroorzaakt door het verwijderen van de oksellymfeklieren en waarvoor geen effectieve behandeling bestaat. Door het gebruik van sentinel lymfeklierbiopten zal deze bijwerking steeds minder vaak voorkomen.
Aanbevelingen voor vroegtijdige opsporing van kanker:
Jaarlijkse bezoeken aan de gynaecoloog (borstonderzoek)
Mammografieën
- Patiënten met risicofactoren zoals familiegeschiedenis moeten hun eerste mammografie laten maken vanaf 35 jaar en dit jaarlijks herhalen.
- Patiënten zonder risicofactoren moeten hun eerste mammografie laten maken als ze 40 jaar oud zijn. Voor mensen tussen de 40 en 50 jaar, wordt om de twee jaar een mammografie aanbevolen.
- Vanaf 50 jaar, jaarlijks.