In Vitro Fertilisatie (IVF)
met eigen eicellen en donorsperma
In-vitrofertilisatie met eigen eicellen en sperma van een donorbank is een laboratoriumtechniek die bestaat uit het bevruchten van eerder verkregen eicellen met sperma van een anonieme donor.

Wanneer wordt het geadviseerd?
Vrouwen zonder mannelijke partner
Vrouwen met een vrouwelijke partner
Wanneer na meerdere mislukte pogingen tot in-vitrofertilisatie met sperma van de partner de mogelijke oorzaak van de mislukte pogingen bij de man kan liggen
In gevallen van azoöspermie (de man heeft geen zaadcellen in het ejaculaat en produceert er geen in de testikel) of wanneer het sperma zonder succes is gebruikt
Wanneer een man een chromosoomafwijking heeft en ernstige erfelijke ziekten kan overdragen
Bij koppels waarbij de man een ernstige of onherstelbare verandering van het sperma vertoont
Fases van behandeling
1. Stimulatie van de eierstokken
In Vitro Fertilisatie en Sperma Micro-injectie beginnen meestal met de stimulatie van de eierstokken door middel van geneesmiddelengebruik. De werking van deze medicatie is vergelijkbaar met bepaalde hormonen die door het vrouwenlichaam worden geproduceerd. Het doel van deze behandeling is meerdere follikels,waarin de eicellen zich bevinden, te verkrijgen. Om spontane ovulatie te vermijden, worden ook andere geneesmiddelen met hormonale werking gegeven.
2. Echografieën en hormonale controles
Het stimulatieproces van de eierstokken wordt meestal gecontroleerd door middel van bloedonderzoek naar het niveau van bepaalde eierstokhormonen en/of vaginale echografieën die het aantal en de grootte van de zich ontwikkelende follikels laten zien. Zodra de adequate grootte van de ontwikkelde follikels is verkregen, worden andere medicijnen toegediend om de eicellen definitief te laten rijpen. Veel van de gebruikte medicijnen zijn injecteerbaar en kunnen door de patient zelf worden toegediend. Doses en richtlijnen voor de toediening worden aangepast aan de klinische kenmerken van elke patiënt en de respons op de behandeling kan variabel zijn (normaal of verwacht, hoog of laag). Soms wordt er ook gebruik gemaakt van andere soorten medicatie.
3. Voorbereiding van de spermamonsters
De sperma komt uit onze donorbank waar ze de meest geschikte donor selecteren volgens de huidige wetgeving.
De ingevroren sperma ( cryopreservatie) wordt in het Androloge laboratorium ontdooit en bewerkt om vervolgens voor IVF of ICSI gebruikt te kunnen worden.
4. Eicelpunctie en extractie van eicellen
Onder echografische controle en via de vagina worden de eicellen (of oöcyten) verwijderd door middel van een eierstokpunctie waarbij de follikels worden opgezogen. Deze ingreep wordt meestal ambulant en onder verdoving uitgevoerd waarna een observatie van variabele duur volgt.
De verkregen eicellen (oöcyten) worden in het laboratorium bereid en ingedeeld. Het aantal, hun rijpheid en de kwaliteit van de eicellen die bij de punctie zijn geëxtraheerd, is niet nauwkeurig te voorspellen en het is zelfs mogelijk dat er geen of geen levensvatbare eicellen zijn verkregen.
5. Bevruchting van oöcyten
Bij in-vitrofertilisatie (IVF) worden de eicellen en de mannelijke zaadcellen in het laboratorium onder gunstige omstandigheden voor de bevruchting samengebracht.
Bij spermamicro-injectie (ICSI) moet vooraf een «decumulatie» de eicellen worden uitgevoerd, d.w.z. alle cellen rondom de eicel (cellen van de accumulus) moeten worden verwijderd. Na deze stap worden de eicellen volgens hun rijpheidsgraad ingedeeld. De eicellen die rijp zijn (Metafase II) worden micro geïnjecteerd, waarbij in elke eicel één zaadcel wordt ingebracht.
6. Incubatie van de embryo's
16-18 uur na de IVF of ICSI wordt het aantal bevruchte eicellen bepaald en in de GERI Time Lapse incubator met speciale mediums bewaard voor observatie op de volgende dagen van de kweek. Dagelijks zullen het aantal en de kwaliteit van de embryo’s die zich blijven ontwikkelen, worden geëvalueerd. De embryo’s worden gedurende 2 tot 6 dagen in het laboratorium bewaard, waarna ze in worden teruggeplaatst en/of ingevroren in sommige gevallen.
Bij Clinica Tambre hebben we Time-Lapse systemen voor de evaluatie van de embryonale levensvatbaarheid door middel van morfokinetica.
7. Embryotransfer
Embryotransfer is een eenvoudige en pijnloze procedure die wordt uitgevoerd met behulp van een buikechografie. Het bestaat uit het plaatsen van de embryo’s in de baarmoederholte met behulp van een zeer fijne injectienaald. Om de innesteling van embryo’s te bevorderen, wordt ook een hormonale behandeling voorgeschreven.
Het is belangrijk dat u van tevoren een paar glazen water heeft gedronken en een volle blaas heeft, zodat men echografisch beter kan zien waar de embryo’s precies worden geplaatst. Na de transfer zult u ongeveer een half uur in de kamer blijven rusten tot u uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Wij raden u aan om een kamerjas of nachthemd te dragen om het wachten comfortabeler te maken.
Embryotransfer kan worden uitgevoerd op dag +2 (48 uur na de punctie), dag +3 (72 uur), of na 5 dagen als er een lange kweek en blastocyst transfer wordt uitgevoerd. De dag van de transfer is patientgebonden en afhankelijk van de cyclus.
De Spaanse wet inzake begeleide voortplanting staat de terugplaatsing van maximaal 3 embryo’s toe. Om meerlingzwangerschappen te voorkomen, worden in kliniek Tambre meestal maximaal twee embryo’s teruggeplaatst en in veel gevallen is het raadzaam om er slechts één te plaatsen.
Ten slotte, als er levensvatbare embryo’s overblijven van een in-vitrofertilisatiecyclus, zullen deze door invriezen of verglazing worden behouden.
8. Zwangerschapstest (beta hCG)
De zwangerschapstest wordt 16 dagen na de eicelpunctie uitgevoerd. Het bestaat uit de bepaling van een hormoon: het bèta hCG in het bloed. De hoeveelheid van dit hormoon in het bloed laat nauwkeuriger weten hoe de zwangerschap ontwikkelt.
Succespercentages
Het percentage geaccumuleerde zwangerschap (eigen eicellen en donorsperma) na drie cycli is 85%.
Echte getuigenissen
Elisa heeft Andrés al in haar armen: een voorbeeld van succes dankzij IVF met donorsperma.