Eiceldonatie
Donoreicellen en donorsperma
IVF met donoreicellen en donorsperma is een geassisteerde voortplantingsbehandeling die wordt uitgevoerd in een laboratorium waarbij gebruik wordt gemaakt van eicellen van een vrouwelijke donor en sperma van een mannelijke donor (beide anoniem) om de bevruchting uit te voeren.

Voor wie wordt het aanbevolen?
Stellen waarbij de vrouwelijke partner een probleem of defect heeft met haar eierstokken (bijvoorbeeld voortijdig falen van de eierstokken)
Koppels waarbij de mannelijke partner azoöspermie (afwezigheid van spermatozoa) of andere afwijkingen in het sperma heeft
Vrouwen zonder mannelijke partner
Vrouwen met eierstokproblemen die moeder willen worden (er wordt gebruik gemaakt van een spermabank)
Behandelingsfasen
1. Donorselectie
Al onze donoren zijn, zoals de Spaanse wet van geassisteerde voortplanting vereist, tussen 18 en 35 jaar oud en hebben uitgebreide tests ondergaan om na te gaan of ze in optimale gezondheidstoestand verkeren. Naast de serologische tests ondergaan ze aanvullende tests, waaronder: een genetische analyse met karyotypering, tests voor cystische fibrose, beta thalassemie, Fragiele X, en een psychologische evaluatie. Bovendien bewaren we, met hun toestemming, een DNA-monster van iedere donor voor het geval dat het nodig is voor toekomstig gebruik.
2. Behandeling van de donor
Donoren krijgen op dag 3 van hun cyclus een behandeling met gonadotrofines voor follikelrecrutering en wanneer 36 uur na hun ovulatie wordt er een afspraak gemaakt om de folliculaire punctie uit te voeren en de eicellen te verkrijgen. De lengte van de cyclus kan variëren, zelfs bij verschillende cycli van dezelfde donor. Daarom is het onmogelijk om precies te weten wanneer de punctie zal plaatsvinden. De ontvanger kan daarom pas, wanneer de punctie gepland is (niet eerder dan 48 uur voor de punctie) op de hoogte worden gesteld.
3. Behandeling van de ontvanger
Voordat de behandeling start:
De ontvanger moet een reeks tests ondergaan om na te gaan of ze in goede gezondheid verkeert. Deze omvatten bijvoorbeeld serologische tests om te controleren op seksueel overdraagbare aandoeningen (HIV, hepatitis, syfilis).
Vrouwen ouder dan 45 jaar moeten ook een aantal tests ondergaan om er zeker van te zijn dat ze zwanger kan worden zonder dat dit risico’s voor haar of het toekomstige kind met zich meebrengt.
Het wordt aanbevolen dat het stel dat de eicellen krijgt, een gezamenlijke psychologische evaluatie ondergaat, aangezien deze procedure vaak gepaard gaat met hogere niveaus van stress. Een psycholoog zal alle patiënten die dat wensen gratis behandelen.
De behandeling
De behandeling voor de ontvanger houdt in dat zij haar baarmoederslijmvlies (de bedekkende laag aan de binnenzijde van de baarmoeder) voorbereidt op de ontvangst van het embryo. Deze behandeling zal variëren afhankelijk van het feit of de patiënt menstrueert of niet. Wanneer de patiënt wél menstrueert, worden GnRH-agonisten gebruikt zodat er geen «interferenties» zijn met andere hormonen (die men hypofyseonderdrukking noemt) en daarna worden gecontroleerde doses oestrogeen en progesteron gebruikt om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden. Als er geen menstruatie is, wordt de behandeling uitgevoerd met alleen oestrogeen en progesteron.
Als de patiënt niet in Madrid woont, of zelfs als ze uit een ander land komt, kan de behandeling worden uitgevoerd door haar arts in eigen land en kan ze per telefoon of e-mail contact opnemen met Clínica Tambre voor de nodige controles.
Om te bepalen of het baarmoederslijmvlies voorbereid is, worden verschillende echografieën uitgevoerd om de dikte van het vlies te meten. In specifieke gevallen wordt ook een bloedtest gedaan om het oestradiolgehalte te bepalen. Zodra de patiënt als «voorbereid» wordt beschouwd, hoeft zij alleen nog maar te wachten tot de donor een folliculaire punctie ondergaat. De wachttijd varieert van één tot vier weken, afhankelijk van de beschikbaarheid van een geschikte donor.
Het baarmoederslijmvlies kan in ongeveer 6 dagen worden voorbereid, maar een minimum van twee weken wordt aanbevolen. Oestrogeenvervangingstherapie kan tot 2 maanden worden gebruikt zonder enige nadelige gevolgen, zodat de patiënt kan synchroniseren met de donor.
4. Donor-ontvanger synchronisatie
De cycli van de donor en de ontvanger moeten worden gesynchroniseerd om ervoor te zorgen dat de embryo’s worden overgebracht naar een ontvankelijke baarmoederholte. Orale anticonceptiemiddelen kunnen door de donor, de ontvanger of beide worden gebruikt om de synchronisatie te vereenvoudigen. Wanneer de follikelpunctie van de donor gepland is, wordt de ontvanger geïnformeerd. Op de dag van de folliculaire punctie wordt de ontvanger opnieuw gebeld om het aantal rijpe eicellen dat zij zal krijgen te bevestigen en om haar te informeren dat zij kan beginnen met een progesteronbehandeling.
Het spermastaaltje komt uit onze spermabank waar de meest geschikte donor wordt geselecteerd op basis van de fysieke kenmerken van de vrouw.
Het gecryopreserveerde sperma wordt ontdooid in het andrologisch laboratorium en verwerkt voor later gebruik in In-Vitro Fertilisatie of ICSI.
De ontvanger krijgt een donor toegewezen op basis van haar persoonlijke(fysieke) kenmerken. Als eerste wordt gekeken naar de bloedgroep en de Rh-groep, waarbij gestreefd wordt naar compatibiliteit tussen beide. Ten tweede is het de bedoeling dat er geen verschillen zijn in etniciteit, het haar, de huid en de kleur van de ogen.
De Spaanse wet van geassisteerde voortplanting verbiedt het echter om donoren «à la carte» of op basis van de keuze van de patiënt toe te wijzen.
5. Folliculaire punctie en toewijzing van eicellen
Op dezelfde dag dat de eicellen van de donor worden verkregen, worden ze bevrucht met het sperma van de donor. Een intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) wordt altijd vooraf uitgevoerd om de kwaliteit van de eicellen te bepalen.
Het gemiddelde aantal eicellen dat aan een ontvanger wordt toegewezen, varieert van 6 tot 15, afhankelijk van de ovariële respons van de donor. De ontvanger moet ons op voorhand informeren als ze geen embryo’s wil invriezen; want in dat geval hoeven we in die cyclus geen hoog aantal eicellen te gebruiken.
Voordat de ontvanger wordt beschouwd als «voorbereid» is het zeer belangrijk dat zij het toestemmingsformulier heeft gelezen en ondertekend, waarin alle stappen van de procedure worden uitgelegd.
6. Terugplaatsing van het embryo
De dag na de punctie van de donor wordt de ontvanger telefonisch gecontacteerd om haar te informeren over het aantal bevruchte eicellen en de geplande datum voor de embryo terugplaatsing.
De embryo terugplaatsing is een eenvoudige en pijnloze procedure die wordt uitgevoerd met behulp van een echografie van de buik. Het embryo wordt met behulp van een dunne canule in de baarmoederholte geplaatst. Er wordt ook een hormoonbehandeling voorgeschreven om baarmoederholte in ideale conditie te brengen voor de innesteling van het embryo.
Het is belangrijk om voor de procedure enkele glazen water te drinken zodat uw blaas vol is, dit maakt het eenvoudiger om op de echografie precies te zien waar het embryo wordt geplaatst. Na de terugplaatsing zal de patiënt ongeveer een half uurtje rusten in de kamer voordat ze wordt ontslagen. We raden de patiënt daarom aan om een nachtjapon of een kamerjas mee te nemen om zich comfortabeler te voelen tijdens het wachten.
Een embryo terugplaatsing kan 2 dagen na de punctie (na 48 uur), 3 dagen na de punctie (na 72 uur), of 5 dagen na de punctie, als er een langdurige kweek en blastocyste terugplaatsing wordt uitgevoerd. De dag van de terugplaatsing zal afhangen van de individuele omstandigheden van de patiënt en haar cyclus.
De Spaanse wet van geassisteerde voortplanting maakt het mogelijk om maximaal 3 embryo’s over te brengen. Om een meerlingzwangerschap te vermijden, brengen we bij Clínica Tambre (in uitzonderlijke gevallen) maximaal twee embryo’s over, maar in veel gevallen raden we aan om slechts één embryo over te brengen.
Als er tenslotte levensvatbare embryo’s overblijven uit een In-Vitro-bevruchtingscyclus, worden deze bewaard door invriezen of vitrificatie.
7. Zwangerschapstest (beta hCG)
De zwangerschapstest wordt 16 dagen na de follikelpunctie uitgevoerd. De test wordt gebruikt om de hoeveelheid bèta hCG-hormoon in het bloed te bepalen (daarom wordt de dag voor de test ook wel de «beta-wachttijd» genoemd). Hierdoor kunnen we dit niveau kwantificeren en zo nauwkeuriger weten hoe de zwangerschap verloopt.